کامپوزیت دندان در کرج : کامپوزیت دندان در واقع یک متریال در دندانپزشک زیبایی است که برای ترمیم (پر کردن دندان) و یا درمانهای ونیر کامپوزیت زیبایی استفاده میشود.
در درمانهای زیبایی لایههایی از جنس مواد کامپوزیتی با قرار گرفتن هنرمندانه بر روی دندانها میتواند موجب زیبا سازی لبخند شوند.
این نوع مواد طوری روی دندان قرار میگیرند که موجب اصلاح شکل و رنگ دندان میشوند و با ایجاد رنگ زیبا و درخشنده بر روی دندانها جلوه خاصی به لبخند میبخشند.
انواع کامپوزیت دندان در کرج
- کامپوزیت درشت دانه یا ماکروفیل: اولین نوع کامپوزیت دندان در کرج که وارد بازار شد، کامپوزیت ماکروفیل میباشد.
- کامپوزیت ریز دانه یا میکروفیل: این کامپوزیتها بر خلاف ماکروفیلها که ذرات درشتی بودند، از دوام کمتری برخوردارند.
- هیبرید، میکروهیبرید و نانوهیبرید: این نوع کامپوزیت دندان در کرج ، در واقع بین کامپوزیت میکروفیل و کامپوزیت ماکروفیل قرار دارد. ذرات کامپوزیت هیبرید بین ۱۰ تا ۵۰ میکرومتر و همچنین ذراتی به اندازه ۴۰ نانومتر است. کامپوزیت میکروهیبرید و نانوهیبرید هر دو در گروه کامپوزیت هیبرید قرار دارند و ذراتی به اندازهی کمتر از ۱۰۰ نانومتر تا بیشتر از ۱ میکرومتر دارند. این مواد دارای فیلر بالایی هستند که باعث میشود مقاومت آنها در برابر ساییدگی افزایش یابد و در نتیجه استحکام بالایی داشته باشند. از معایب کامپوزیت هیبرید میتوان به کاهش زیبایی آنها به مرور زمان به دلیل استهلاک، اشاره کرد. این نوع ماده به دلیل یکدست نبودن سطح ترمیم، باعث کاهش تاثیر پولیش و خاصیت بازتابکنندگی میشود.
- نانو کامپوزیتها: نسل جدید کامپوزیتها، نانو کامپوزیتها میباشند که حاوی ذراتی به اندازه ۲۰ نانومتر هستند. ذرات نانوکامپوزیت به یکدیگر متصل شده و نانوکلاستر (نانوخوشه) را تشکیل میدهند که ویژگی منحصر به فرد نانو کامپوزیتها همین نکته است. تجمع ذرات کوچکتر و تبدیل آنها به ذرات بزرگتر باعث میشود تا قدرت، مقاومت در برابر ساییدگی، قابلیت پولیش و استحکام این نوع از کامپوزیت افزایش یابد. میتوان گفت این نوع کامپوزیت بهترین نوع کامپوزیت دندان در کرج است.
مراحل انجام کامپوزیت دندان در کرج
- در ابتدا دندان ها به طور کامل تمیز می شوند تا سطح تمیز و بدون جرم برای قرار دادن کامپوزیت آماده شود.
- سپس دندان ها کاملا خشک و تمیز شده به طوری که هیچ گونه رطوبت ، خون و بزاق بر روی دندان وجود نداشته باشد.
- در مرحله بعدی با کمک مواد اسیدی سطح جلوی دندان را متخلخل کرده با این کار، سطح دندان برای قرار دادن کامپوزیت مناسب سازی می شود. این کار در چسبیدن ونیر کامپوزیت بسیار تاثیر گذار است.
- سپس چسب مخصوص بر روی سطح دندان زده می شود و مواد خمیری کامپوزیت به آرامی روی آن قرار داده می شود. برای به دست آمدن نتیجه مطلوب از مقدار مواد کم و زیاد می شود.
- در این مرحله دندانپزشک پرتو نوری را با طول موج مخصوص به کامپوزیت ونیر می تاباند ، این نور مواد را فعال و سخت می کند.
در پایان با پولیش کامپوزیت، فرم دلخواه و مناسب دندان به دست می آید.
البته هنر ، دانش ، تجربه و تکنیک متخصص دندانپزشک زیبایی از عوامل بسیار مهم و تاثیر گذار بر زیبایی دندان ها با کمک روش کامپوزیت دندان می باشد.
مراقبت های بعد از کامپوزیت
کامپوزیت ها از ماندگاری بالایی برخوردار هستند اما این ماندگاری به مراقبت های بعد از انجام آن هم بستگی دارد.
برای آن که بتوانید دوام و عمر دندان های کامپوزیت شده را بالا ببرید باید مراقبت هایی را انجام دهید که به برخی از آنها اشاره می شود.
از مواد خوراکی رنگی مانند نوشابه، قهوه ، چای، سس و … به مقدار خیلی کم مصرف کنید و در ساعات اولیه به مدت ۴۸ ساعت از مصرف این مواد پرهیز کنید.
در صورت مصرف مواد خوراکی رنگی فورا مسواک بزنید و در صورتی که مسواک در دسترس نداشتید با نوشیدن یک لیوان آب از جذب و چسبیدن مواد رنگی به دندان جلوگیری نمایید.
دندان ها را به صورت منظم با یک مسواک نرم ، تمیز کنید و از نخ دندان نیز برای حفظ تمیزی و بهداشت دندان ها کمک بگیرید.
از دهانشویه هایی که دندانپزشک توصیه می نماید استفاده کنید ؛ چون برخی از دهانشویه ها می توانند موجب تغییر رنگ کامپوزیت ها شوند.
از استعمال دخانیات (سیگار، پیپ و قلیون) به دلیل تاثیر گذاری بر روی رنگ کامپوزیت خودداری کنید.
کامپوزیتها چون مواد رزینی و پلیمری هستند، مقاومت خیلی بالایی ندارند و در صورت وارد آمدن فشار بر آنها می توانند دچار آسیب و ساییدگی شوند ؛ بنابراین باید از گاز زدن خوردنی های سفت و سخت از قبیل سیب ، هویج، یخ و همچنین شکستن آجیل و تخمه اجتناب شود.
در فواصل زمانی توصیه شده به منظور بررسی و معاینه دندان ها حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.